Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ «Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΟ SEATTLE»

Προσθήκη λεζάντας
Χθές βράδυ, σε θερινό σινεμά μετατράπηκε ο χώρος των διοδίων, όπου τέσσερις μήνες τώρα γίνεται η διαμαρτυρία κατά της λειτουργίας και της ύπαρξης τους. Κρύο, βροχές, αέρηδες, διώξεις ΜΑΤ, δεν μας πτόησαν. 
Τελευταία όχι και τόσο τελευταία, προστέθηκε και η συκοφαντία. 
Επειδή εμείς δεν έχουμε υποσχεθεί σε κανέναν ότι θα παρατηθούμε (άλλοι το διαλάλησαν), ούτε δηλώσαμε εμείς ότι θα φύγουμε τελευταίοι, ούτε παίρνουμε καμιά αποζημίωση για τον αγώνα που κάνουμε, μπορούμε να μιλάμε και να λέμε αυτά που συζητάμε ανοιχτά και δημόσια. 
Πολλοί σύλλογοι τυγχάνουν της υποστήριξης του υπουργείου πολιτισμού ή και του δήμου, τα παραδείγματα είναι πολλά, άπειρα, αρκεί να υπάρχει το λιβανιστήρι και η μνεία της δημοτικής αρχής. Όταν οι πολίτες αρχίζουν να αυτονομούνται και να διεκδικούν το δίκιο τους, τότε γίνονται τρεισήμισι και τσόντα. Μήπως κάποιοι πολιτιστικοί σύλλογοι που χρηματοδοτούνται καλά - καλά παρά την κρίση, είναι τεσσεράμισι; Και για να μην νομίσει κανείς ότι έχουμε κανένα πρόβλημα, ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: 
Επιμελητήριο. Υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του νομού και ότι δεν είναι κομματικός ή κρατικός φορέας. Ποιες ήταν οι ενέργειές του για τα διόδια στο Αιγίνιο και στον νομό; 
Οι Βουλευτές πέντε από την Πιερία, ποιες ήταν οι ενέργειές τους και οι παρεμβάσεις τους στο κοινοβούλιο; 
Οι Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του νομού... Είναι μακρύς ο κατάλογος: το εργατικό κέντρο, οι επαγγελματικοί σύλλογοι, είναι τα κόμματα, η εκκλησία, είναι οι καναπεδάτοι επαναστάτες, είναι οι αιρετοί, είναι γραβατοφορεμένοι, είσαι εσύ!

Η τσόντα: Χρησιμοποιείται από τις γιαγιές μας και τις μάνες μας όταν ράβουν. Έτσι η λέξη τσόντα υπάρχει στο λεξιλόγιο μας. Όμως όχι με την έννοια που συνήθως την χρησιμοποιούμε αλλά με την έννοια προσθήκη. (παράδειγμα: «να τσοντάρουμε όλοι για να εκλεγεί»). Η έννοια της τσόντας ως πορνοταινίας υπάρχει στο μυαλό ορισμένων σαν παράδειγμα. Έτσι έχουμε στην ίδια λέξη  για δύο εντελώς διαφορετικές έννοιες.

Ο λόγος που οι πορνοταινίες ονομάζονται στην Ελλάδα μόνο, τσόντες, έχει σχέση με τον ελληνικό κινηματογράφο, όπου ήταν απαγορευμένες. Κάποιοι έκοβαν τις μπομπίνες από άλλες ταινίες και έβαζαν προσθήκη (τσόντα) την ταινία πορνό, ώστε όταν γίνει έλεγχος να δείχνουν την αρχή ή το τέλος της μπομπίνας και να μην γίνεται αντιληπτό. 
Άρα η έκφραση για τις πορνοταινίες «τσόντα» είναι «κλεμμένη» από τη ραπτική, όσο και αν τελικά δεν φαίνεται να έχουν καμιά σχέση οι πορνοστάρ με τις ράφτρες…







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου