Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Η εκδίκηση (και) μέσω της Γέφυρας

του Αντώνη Νταγλιούδη

Στις 28 Μαρτίου 2013 οι κάτοικοι Αιγινίου, Κολινδρού και όλοι οι διερχόμενοι είδαν με έκπληξη ότι η αερογέφυρα Αιγινίου στον κόμβο της Εθνικής Οδού ήταν κλειστή.  Έτσι ξαφνικά!  Χωρίς προαναγγελία, χωρίς ενημέρωση.  Οι αγρότες με τα τρακτέρ που περνούσαν στα απέναντι κτήματα κοιτούσαν με απορία, οι πολίτες που ήθελαν να πάνε Θεσσαλονίκη έκαναν ξαφνιασμένοι μεταβολή.  Ήταν δηλαδή μια απότομη, βίαιη παρέμβαση στην λειτουργία της τοπικής κοινωνίας που με τον τρόπο που έγινε, δείχνει αγένεια και περιφρόνηση στους πολίτες.
Από τότε η γέφυρα έμεινε κλειστή, ώσπου στις 26 Σεπτεμβρίου κατεδαφίστηκε με τον γνωστό τρόπο και την δημοσιότητα ενός θλιβερού θεάματος.



Κατά την γνώμη μου όλη αυτή η ιστορία, είναι πράξη εκδίκησης του Υπουργείου και της «Αιγαίου» απέναντι στο λαό της Β. Πιερίας, λόγω των «ενοχλητικών» κινητοποιήσεων από τις 28-1-13 μέχρι σήμερα, για τα Διόδια Αιγινίου.  Δεν μπορώ να το αποδείξω απολύτως, δεν μπορώ να το τεκμηριώσω τεχνικά και νομικά, όμως εξηγώ τους λόγους και ας γίνει μια συζήτηση, ας βγάλει ο καθένας συμπεράσματα, ας απαντήσει αν θέλει κάποιος (που δεν νομίζω βέβαια ότι θα …καταδεχτεί κανείς).:
1. Η γέφυρα δεν παρουσιάστηκε τώρα.  Ήταν παρούσα εδώ και δεκαετίες.  Η σύμβαση διαχείρισης ξεκίνησε το 2008.  Ο έλεγχος της γέφυρας και η γνωμοδότηση ακαταλληλότητας όμως έγινε τον Μάρτιο μήνα του 2013.  Ένα μήνα μετά την έναρξη λειτουργίας διοδίων Αιγινίου.  Όταν δηλαδή πολλοί οδηγοί βλέποντάς τα νέα διόδια, άρχισαν να τα παρακάμπτουν μέσω της εν λόγω γέφυρας.  Τώρα χωρίς αυτήν, τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει.
2. Η γνωμοδότηση ακαταλληλότητας δόθηκε στα αγγλικά στο Δήμο και βασίζεται σε οπτικό έλεγχο.  Δεν είναι μελέτη, δεν έχει τεχνική τεκμηρίωση, δεν δίνει σενάρια και τρόπους αποκατάστασης της βλάβης. Η οξείδωση τμημάτων οπλισμού που περιγράφει αφ’ ενός ήταν ορατή εδώ και δεκαετίες και αφ’ ετέρου αντιμετωπίζεται επισκευαστικά με σύγχρονες μεθόδους και υλικά, με προϋπόθεση το υγιές σκυρόδεμα και το μη εκτεταμένο της βλάβης.  Δεν φαίνεται να εξετάστηκε αυτή η δυνατότητα όμως και επιλέχθηκε η ακραία περίπτωση κατεδάφισης.
3. Την ίδια εποχή με την ίδια τεχνική κατασκευάστηκαν δεκάδες – ίσως και εκατοντάδες – γέφυρες στην Εθνική Οδό.  Η γέφυρα Αιγινίου είναι η μόνη που κατεδαφίστηκε.
4. Αφού η γνωμοδότηση κατέληγε σε απόλυτη επικινδυνότητα χρήσης, τότε θα μπορούσε ανα πάσα στιγμή να πέσει πάνω σε διερχόμενα αυτοκίνητα της ΠΑΘΕ.  Όμως η ανατίναξή της έγινε έξι μήνες μετά.  Έξι μήνες δηλαδή οι ανυποψίαστοι οδηγοί της οδού, πλήρωναν διόδια και περνούσαν κάτω από μια γέφυρα που ίσως κρατιόταν σε μια… κλωστή.
5. Μέχρι σήμερα (2-10-13) οι προσβάσεις από Θεσσαλονίκη προς Αιγίνιο και η αντίστροφη κίνηση μέσω παραπλεύρου οδού, είναι κλειστές χωρίς κανέναν λόγο, χωρίς καμία εξήγηση, αφού η γέφυρα έπεσε και οι προσβάσεις απέχουν πάνω από 50 μέτρα από την πρώην θέση της.  Και εδώ καμιά εξήγηση, καμιά ενημέρωση στους πολίτες που υποβάλλονται σε νέα απερίγραπτη ταλαιπωρία.
6. Γέφυρες κατασκευάζονται εδώ και χιλιετίες, με διάφορες μεθόδους.  Υφίστανται και σήμερα και δέχονται βαριά φορτία, κατασκευές που έγιναν πριν από εκατονταετίες που απλά επισκευάζονται και συντηρούνται κατά καιρούς.  Η γέφυρα Αιγινίου είναι τόσο μοναδική και ακραία περίπτωση;  Υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα;  Γκρεμίστηκε ποτέ γέφυρα ίδιων χαρακτηριστικών.
7. Η κατασκευή νέας γέφυρας αυξάνει το αντικείμενο εργασίας της «Αιγαίου» κατά κάποια εκατομμύρια και αντίστοιχα τα κέρδη της.  Η επιλογή όμως κάποιας επισκευής θα μείωνε το κοστολόγιο κατά τεράστιο ποσοστό.
8. Τελευταίο λόγος:  Εδώ και εννέα μήνες που γίνονται κινητοποιήσεις για τα Διόδια Αιγινίου έχουν γραφεί τόσα και τόσα, έχουν αποσταλεί άπειρες επιστολές, έχουν γίνει εκατοντάδες ρεπορτάζ.  Τα ίδιο τώρα και για τη γέφυρα.  ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Ή ΤΗΝ «ΑΙΓΑΙΟΥ» ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ.  Αυτό δεν δείχνει ασέβεια και προκλητική περιφρόνηση του λαού και του νομού μας;
Όπως είπα λοιπόν στην αρχή δεν μπορώ να αποδείξω ότι η ιστορία της γέφυρας είναι μια τραγική πράξη εκδίκησης σ’ ένα λαό.  Απλά οι λόγοι που ανέφερα συνηγορούν με πειστικό τρόπο σ’ αυτό το θλιβερό συμπέρασμα.  Αν όμως έχω άδικο ας απαντήσει κάποιος.

Αιγίνιο 03 – 10 – 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου